Полезно 2

ДОБРИ ОБНОСКИ ЗА ДЕЦАТА

 

На един семинар за родители говорих за важността от приучването на децата на добри обноски. В тази връзка човек от аудиторията отправи следния въпрос: „Кои са първите добри обноски, на които трябва да научим децата си, и на каква възраст е добре да стане това?”

 Отговорих така:

Изграждането на детския характер трябва да има приоритет пред даването на академични познания на децата. Всички усилия по тяхното всестранно развитие са безсмислени, ако не са построени на здравата основа на един добър характер.

 Както казва един от героите на известен филм, “добрите обноски са начин да покажеш уважение към другите”, а не „средство да привлечеш вниманието към себе си”. Основата на добрите обноски и тяхна най-важна цел е да правиш всичко, което можеш, за да помогнеш на хората около теб да се чувстват удобно, спокойно и приятно.

 Добрият характер и доброто възпитание са неделими. Добрите обноски свидетелстват за добър характер, а важна част от добрия характер е уважението към другите, отразено в добри маниери.

 Със сигурност днешните родители биха казали, че искат децата им да имат добър характер, но колко от тях отделят време да ги учат на добри обноски? Моделирането на правилно поведение - дали под формата на обясняване, демонстриране, напомняне, поправяне или упражняване - изисква време. И ако родителите отделяха за това дори половината от времето, в което водят децата си на какви ли не извънучилищни занимания, светът определено би бил по-добро място.

 Ученето на децата на уважение и добро отношение към другите още от възрастта преди училище (колкото по-рано, толкова по-добре), дава резултат по много начини. От личен и професионален опит мога да ви уверя, че добре възпитаните деца са по-послушни, справят се по-добре в училище и имат по-хубави отношения с близките и приятелите си - да не говорим, че родителите им получат и много позитивни отзиви за тях от други родители, учители и съседи. Всичко това прави и самите деца много по-щастливи, отколкото биха били, ако не бяха научени на тези отношения и обноски.

 И така, да отговоря на въпроса. Първите добри обноски, които децата трябва да научат до 4-годишна възраст, са следните (не са изброени в някакъв специален ред):

- да казват “Моля”, ”Благодаря” и “Добре дошли”, когато е нужно;

- да казват ”Съжалявам” и „Извинявай”, когато са наранили някого физически или емоционално;

- да казват “Извинете”, когато е подходящо;

- да споделят непринудено играчките си и други свои притежания;

-да казват “Да, господине/госпожо” и “Не, господине/госпожо”, когато е подходящо;

- да не прекъсват разговорите на възрастните дори с “Извинете”.

 Ще посветя още една статия на тази тема за добрите обноски, в която ще споделя и  някои моменти от разказа на мой приятел от Южна Африка. Там родителите все още разбират голямото значение и далеч простиращите се резултати от ученето на децата да бъдат търпеливи и да уважават “границите” на възрастните. Така че, очаквайте продължение!

 

Превод от английски:

АНЕЛИЯ ПЕНЕВА – гр. Пловдив

 

 

Пиърсингът е опасен!

Учени от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина проведоха мащабно изследване и установиха, че около 30 % от хората с пиърсинг в бъдеще имат различни по сложност проблеми със здравето, включително и заразяване на кръвта. На 15% от любителите на този вид украса им сде наложило малко след процедурата да се обърнат към лекар. Една от причините е, че 10% от тях са си правили пиърсинг при аматьори. Сериозни проблеми е предизвикало пробиването на езика, гърдите и други важни органи.

В крайна сметка учените стигнали до извода, че вероятността да умреш от пиърсинг е по – голяма, отколкото от рак.

 

 

 

 Истински ли са?

Истински ли си?

Изтърканото конче бе живяло в детската стая повече от всички други обитатели. То бе толкова старо, че кафявата му козина беше изпопадала и на места лъщяха голи петна, по които се виждаха шевове. Опашката му бе проскубана, за да се нижат на нея мъниста от гердани.

То бе мъдро, надживяло всички играчки. Новите механични играчки пристъпваха надменно, но малко по малко пружините им се изпочупваха и те умираха.

Кончето знаеше, че те са само играчки и няма да се превърнат в нещо друго.

Вълшебството на детската стая е странно и чудесно и само играчки, които са мъдри и опитни – като изтърканото конче-разбират нещо от него.

- Какво значи да си истински? Означава ли да бръмчиш, или да имаш ключ за навиване? - попита един ден зайчето, когато двамата лежаха един до друг върху детското легло, преди да влезе някой и да разчисти стаята.

- За да си истински не е от значение от какво си направен. Това е вълшебството, което става с теб, когато едно дете те обича дълго, много дълго. Не само когато си играе с теб, но когато те обича истински. Тогава ставаш истински.

- Това боли ли? - попита зайчето.

- Понякога. Но ако си истински, не те интересува дали боли – отговори изтърканото конче, защото то не лъжеше.

- Изведнъж ли става? Когато ти навият пружината? - отново задава въпроси зайчето.

- Не се случва изведнъж, но постепенно. Когато се превърнеш в истински това трае дълго.

Хората, които са чупливи, или имат остри ръбове, или трябва винаги да се отнасят внимателно с тях, това никога не става. Обикновено, докато станеш истински, по-голямата част от козината ти опадва и очите ти се откъсват, ставите ти се разхлабват и се раздърпваш, но тогава тези неща не те притесняват, защото когато си истински, не можеш да бъдеш грозен. Освен в очите на хората, които не разбират нищо.

 

                                                                                              Маргъри Уилямс-„Кадифеното зайче”

 

Петте езика на любовта при децата

Из „Петте езика на любовта при децата”

Гари Чапмън и д-р Рос Кембъл

Всяко дете има свой собствен език на любовта – начин, по който то най – красноречиво разбира, че родителят го обича. Тази книга ще ви научи да разпознавате основния език на любовта на своето дете и да го говорите. В нея ще откриете и други четири езика на любовта, които можете да използвате, за да покажете на детето си, че го обичате. Както ще видим, за да израстнат като отговорни хора, нашите деца се нуждаят от това да знаят, че са обичани. Любовта им дава сигурност, за да могат да се превърнат в себеотрицателни и любящи хора.

„Петте езика на любовта при децата” ще ви запознае с петте езика на любовта при децата и ще ви помогне да определите кой е основният език, на който детето „чува” вашата любов. Да, ние вярваме, че детето възприема любовта ви най – категорично, когато е изразена по един от тях, но и останалите четири са много полезни. Освен това с течение на времето основният език на любовта на детето може да се променя....

 


„ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО”

Помните ли този девиз от недалечното минало? Мислите ли, че е само лозунг или в него има нещо повече, нещо по – дълбоко? Как изглеждат нашите деца днес? Намираме ли ги здрави, изпълнени със сила и енергия или по – скоро смятаме, че са бледи, нервни и доста често нетърпими?

Тъй като умът и душата намират израз чрез тялото, то тяхната енергия зависи до голяма степен от физическата сила и действие. Без здраве никой човек не може да постигне напредък в никоя област. Има ли обаче здраве без здравословна храна? Коя храна е здравословна? Има ли принципи, които можем да спазваме?

Пирамидата на здравословното хранене ни дава търсените отговори – за нас остава да се съобразим с нея. Лесно ли е това? За съжаление отговорът е НЕ. По лесно е да купим чипс отколкото да приготвим вкусно картофки! И така ден след  ден...

Нека преди да се ядосваме на децата си се разгневим на себе си и направим крачка към промяна на собствените си лоши навици!Полезно стр. 1 2 3